wtorek, 13 sierpnia 2013

...z tym zielonym dla kur

czyli sezamowa brukselka z jarmużem



Sałatka

250g brukselki
3-4 duze liscie jarmużu
4-5 mandarynek
1 sredni granat
150 g orzechow laskowych


Dressing

2-3 łyżki stolowe pasty sezamowej, czyli TAHINA IS BACK!
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki soku z pomaranczowego, bądz soku z limonki
3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól morska


Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki w malej miseczce, odstaw na bok. Skladniki podałam tak na oko (wiem, wiem...na OKO, to na oko to chłop w szpitalu umarł, ale w przypadku smakow i "dosmaczania" nie wypowadam się. Kazdy sam wie ile soli, ile tahiny (duzo!:) ), czy ile musztardy)

Opłucz brukselkę, zerwij zewnętrzne listki i pokroj ostrym nożem  - uwaga na paluchy! - bardzo dokładnie i cienko.
Umyj jarmuż, oddziel lisc od łodyżki i pokrój drobno.
Zmieszaj brukselkę z jarmużem w osobnej misce.

Teraz masz dwie opcje:
1. używasz własnych rąk i MASUJESZ (masu, masu..) jarmuż oraz brukselke używając do pomocy dressingu, przez 5-10 minut, tak dlugo aż stana sie miekkie.
LUB
2. Gotujesz wodę i blanszujesz warzywa, ale nie dłużej niz minute. Przelewasz na sitko i natychmiast wstawiasz je pod zimna wode.
Ja zwykle skłaniam sie ku wersji numero dos

Upróż orzechy laskowe na patelni, aż staną sie rumiane, tylko  ostrożnie z nimi, bowiem latwo mozna je spalic; czyli zadnego wychodzenia na siku, zadnych pogawedek przez telefon. Z orzechami jest jak z mlekiem w garnku. Sa wredne!:)
Jesli jestes 100% RAW, pomin ten krok. Ja poprostu uważam, ze wiekszosc orzechow zyskuje w blizszym kontakcie z patelnią.

Obierz i podziel mandarynke na małe cząstki (ja dodatkowo przekrajam kazdą cząstke na pol, dla intensywniejszego koloru, smaku i zapachu)
Wyjmij pestki granatu
Umiesc orzechy, mandarynki i ziarenka granatu w misce z zielenina, wymieszaj.
Serwuj od razu, bądz odczekaj z godzinę, zeby 'smaki przeszły'
Obie wersje smaczne.


0 komentarze:

Prześlij komentarz