czwartek, 15 sierpnia 2013

RAW tarta z musem czekoladowym



Zostało mi troche masy po brownies, pomyslałam jednak, ze zrobienie zwykłego czekoladowego smutasia, to jednak słaby kreatywny wyczyn. W sensie, że majtek przez glowe z ekscytacji nikt nie sciagnie;)  Podniosłam poprzeczke...i zrobiłam tarte z musem czekoladowym i owocami!
Majty leciały jak kormorany. Kluczem, sznurem, czy czym tak kormorany lataja.. :)

Spod, czyli "ciasto"
1/2 kubeczka migdałow
1/2 kubeczka orzechow macadamia
1/2 kubeczka wiorkow kokosowych
1 lyzeczka skorki z limonki
1 lyzeczka soku z limonki
troche soli morskiej
1/2 kubeczka rodzynek

Mus
1/2 kubeczka orzechow włoskich
1 duzy dojrzały banan
1 łyżeczka soku z cytryny
2 lyzki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 laska wanilii
odrobina soli morskiej (do smaku)
3 lyzki surowego kakao
1 male awokado
agawa do smaku (opcjonalnie)

Owoce: do wyboru, do koloru!


Miksujemy migdały, wiórki kokosowe, skorke z limonki i sól w malakserze, tak dlugo aż orzechy beda przypominac kiepsko zmieloną mąkę, czyli bardzo drobno.
Dodajemy rodzynki oraz sok z limonki i miksujemy do czasu, aż masa zacznie przypominac kruszonkę. Taka lekko lepiacą kruszonke:)
Przekladamy masę do foremki (ja użyłam takiej o srednicy 17cm. Najlepsze są te, w ktorych mozna zdjąc boki, cos jak tortownica) i wylepiamy foremke dokładnie i precyzjnie - pamietajac o bokach!
Taka wylepioną foremkę wstawiamy na ok 4 godziny do lodowki, bądz na 2 do zamrażalnika.
Robimy mus
wszystkie składniki mieszamy w makalserze.
Spodziewaliscie sie czegos więcej?:)





Po wyjęciu ciasta z lodowki/zamrażalnika wylewamy mus cienką warstwa na spod foremki. Cienką, poniewaz tu główną rolę odgrywają owoce. Ale też nie na tyle cienką, zeby trzeba bylo jej ze swiecą szukac :)
Na tak przygotowanym ciescie ukladamy owoce i jesli chcemy, polewamy sokiem z limonki zmieszanym poł na pol z syropem z agawy.

W zastepstwie mozna użyc:
zamiast orzechów macadamia - dodatkowa porce migdałow.
zamiast macadamii i migdałow - nerkowce, makę migdałową
zamiast rodzynek - daktyle
żeby było mniej kalorycznie -  jedną częsc orzechów mozna zastapic platkami owsianymi
żeby w ogóle nie bylo orzechow (jesli ktos ma alergię, czy zle sie po nich czuje)  - polecam ziarna slonecznika i dyni.




0 komentarze:

Prześlij komentarz